Universiteit Leiden

nl en

Promotie

Exploring opportunities to de-escalate treatment of ductal carcinoma in situ and early-stage breast cancer

  • S. Alaeikhanehshir
Datum
dinsdag 28 januari 2025
Tijd
Locatie
Academiegebouw
Rapenburg 73
2311 GJ Leiden

Promotor(en)

  • Prof.dr. J. Wesseling
  • dr. E.H. Lips
  • dr. F.H. van Duijnhoven

Samenvatting

Ductaal carcinoom in situ (DCIS) is een afwijking in de melkgangen van de borst die vaak wordt ontdekt tijdens borstkankerscreening. Hoewel de meeste gevallen niet uitgroeien tot invasieve borstkanker, wordt DCIS standaard behandeld met operaties en radiotherapie. Dit leidt regelmatig tot overbehandeling, waarbij vrouwen zware behandelingen ondergaan die niet altijd nodig zijn.

Ons onderzoek richtte zich op het verminderen van deze overbehandeling door behandelingen beter af te stemmen op het individuele risico van patiënten. Via literatuuronderzoek hebben we onderzocht of factoren zoals BMI, borstdichtheid en een familiegeschiedenis van borstkanker invloed hebben op het risico dat DCIS zich ontwikkelt tot invasieve borstkanker. Daarnaast hebben we gegevens van een grote Nederlandse patiëntengroep geanalyseerd om beter te begrijpen hoe de huidige behandelmethoden het risico op progressie beïnvloeden.

Met kunstmatige intelligentie hebben we mammografieën geanalyseerd om agressieve kenmerken van DCIS beter te herkennen. Deze techniek biedt mogelijkheden om behandelingen verder te personaliseren en keuzes te ondersteunen tussen intensieve therapieën of actieve monitoring.

Voor vroege invasieve borstkanker hebben we de Mammaprint-test onderzocht. Deze genetische test helpt bepalen welke patiënten baat hebben bij chemotherapie. Wij hebben ook gekeken of Mammaprint kan worden ingezet om te beoordelen of radiotherapie bij geselecteerde patiënten veilig kan worden weggelaten. Dit biedt perspectief op minder belastende behandelingen.

Onze bevindingen schetsen mogelijkheden om de behandeling van DCIS en vroege borstkanker verder te personaliseren. Dit onderzoek vormt een basis voor toekomstige studies om veilige, minder intensieve behandelstrategieën te ontwikkelen en te implementeren.

Proefschriften

Ongeveer een week na de promotie zijn proefschriften van Leidse promovendi digitaal beschikbaar via het Leids Repositorium. De proefschriften op deze site zijn vrij toegankelijk. Alleen in sommige gevallen rust er een tijdelijk embargo op een proefschrift en wordt het proefschrift pas later volledig beschikbaar gesteld.

Persvragen (alleen journalisten)

pers@lumc.nl

Algemene informatie

Bureau Pedel
pedel@bb.leidenuniv.nl
071 527 7211

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.