Promotie
Towards a perfect balance: Therapeutic silencing of von Willebrand factor in bleeding and thrombosis
- Y.K. Jongejan
- Datum
- woensdag 18 december 2024
- Tijd
- Locatie
-
Academiegebouw
Rapenburg 73
2311 GJ Leiden
Promotor(en)
- Prof.dr. H.C.J. Eikenboom
- dr. B.J.M. van Vlijmen
Samenvatting
Het proces van de bloedstolling kan worden onderverdeeld in twee stappen: de primaire en secundaire hemostase. In de primaire hemostase activeren en stapelen bloedplaatjes zich op om een bloedprop te vormen. Deze wordt stabiel gemaakt door activatie van verschillende stollingsfactoren tijdens de secundaire hemostase. Een cruciaal eiwit in beide processen is de von Willebrand factor (VWF), die bloedplaatjes helpt activeren en zorgt voor de stabilisatie van een belangrijk stollingsfactor.
Een tekort aan VWF kan leiden tot de ziekte van von Willebrand, de meest voorkomende erfelijke bloedingsziekte. Aan de andere kant worden hoge VWF-waarden geassocieerd met een verhoogd risico op slagaderlijke trombose, waarbij bloedvaten geblokkeerd raken door stolsels. Hoewel er medicijnen zijn om trombose te behandelen, zoals aspirine en clopidogrel, werken deze niet voor iedereen en kunnen ze bijwerkingen zoals ongewenste bloedingen veroorzaken.
In dit proefschrift is onderzoek gedaan naar een nieuwe behandelmethode waarbij de productie van VWF selectief wordt geremd door gebruik te maken van kleine stukjes RNA (siRNA’s). Deze moleculen kunnen specifieke genen uitschakelen en verminderen zo de hoeveelheid VWF die in het lichaam aanwezig is. Met dierproeven konden we aantonen dat de siRNA’s gecontroleerd de VWF-productie konden verminderen zonder dat dit leidde tot een verhoogd bloedingsrisico. Het onderzoek toonde ook aan dat het blokkeren van VWF kan helpen om trombusvorming (stolselvorming) te verminderen zonder de normale bloedstolling te verstoren. Deze resultaten bieden veelbelovende vooruitzichten voor de behandeling van de ziekte van von Willebrand, als voor het voorkomen van trombose zonder het risico op ongewenste bloedingen te verhogen.
Proefschriften
Ongeveer een week na de promotie zijn proefschriften van Leidse promovendi digitaal beschikbaar via het Leids Repositorium. De proefschriften op deze site zijn vrij toegankelijk. Alleen in sommige gevallen rust er een tijdelijk embargo op een proefschrift en wordt het proefschrift pas later volledig beschikbaar gesteld.
Persvragen (alleen journalisten)
Algemene informatie
Bureau Pedel
pedel@bb.leidenuniv.nl
071 527 7211