Alumni-activiteit | Lezing
Merlijnlezing: Het land achter de zee
- Datum
- woensdag 18 december 2024
- Tijd
- Serie
- Leids Historisch Dispuut Merlijn
- Locatie
-
Lipsius
Cleveringaplaats 1
2311 BD Leiden - Zaal
- 0.03 (en via livestream) LET OP: gewijzigde zaal (was oorspronkelijk in 1.48)
Livestream
Dit evenement zal gestreamd worden: de link voor de livestream zal een dag voor de lezing via e-mail gedeeld worden. De stream kan ook bekeken worden via onderstaande button
Ga naar de livestream-paginaOp woensdag 18 december vindt de laatste Merlijnlezing van 2024 plaats, met als onderwerp het boek Het land achter de zee: Migranten na de Holocaust in detentiekampen op Cyprus. De reis van Emile Pimentel, geschreven door Frans Blom en Vivian Beekman. De lezing wordt gehouden door Frans Blom.
Over 'Het land achter de zee'
In dit boek beschrijven Blom en Beekman hoe overlevenden na de Tweede Wereldoorlog op weg gingen naar het beloofde land. Met overvolle schepen verlieten ze Europa, maar op zee werden ze als illegale migranten door de Britse Royal Navy onderschept en op Cyprus opnieuw in een kamp gestopt. De tocht naar vrijheid en autonomie eindigde in gevangenschap.
Over deze geschiedenis was wel iets bekend, maar een belangrijk onderdeel ontbrak: ooggetuigenverslagen. Het werk van de Joodse Amsterdammer Emile Pimentel (1923-1988) levert het ontbrekende puzzelstuk: hij zat als twintiger twee jaar gevangen en legde zijn ervaringen vast in proza en poëzie.
Emiles literaire nalatenschap stelde Blom en Beekman in staat om het aangrijpende verhaal van de migratie te vertellen. Ze volgen de hoofdpersoon van Amsterdam tot in Israël. En van binnenuit beschrijven ze de kampen op Cyprus, waar Emile een bijzondere liefde vond – maar het geloof in de mensheid definitief verloor.
'De fysieke en innerlijke reis van Pimentel is door Blom en Beekman op overtuigende en inlevende wijze weergegeven. Zo dient geschiedenis geschreven te worden: vanuit het kleine en persoonlijke verhaal naar het grotere en alomvattende. Ook de lezer keert gelouterd terug na een mooie reis.'
Stefan van der Poel in Tijdschrift voor Geschiedenis (Vol. 137, issue 3, 2024)
Lees deze recensie online
Over de auteurs
Frans Blom (1968) is neerlandicus en classicus; hij doceert aan de Universiteit van Amsterdam, en schrijft over Nederlandse literatuur en geschiedenis voor breed publiek. Zijn boek Podium van Europa. Creativiteit en ondernemen in de Amsterdamse Schouwburg van de zeventiende eeuw kreeg lyrische recensies in de pers.
'Podium van Europa is een begeesterend boek over de pioniersjaren van Amsterdamse Schouwburg.' ★★★★☆ (De Volkskrant)
Vivian Beekman (1997) is letterkundige. Zij studeerde af op een onderzoek naar Emile Pimentels werk uit de detentiekampen op Cyprus. Zij is momenteel werkzaam als copywriter en communicatiemedewerker.
Aanmelden
Aanmelden kan via de link hieronder.