Universiteit Leiden

nl en

Promotie

Keyhole limpet hemocyanin challenge model for studying adaptive immune system responses in early-phase clinical drug development

  • M. Saghari
Datum
dinsdag 17 december 2024
Tijd
Locatie
Academiegebouw
Rapenburg 73
2311 GJ Leiden

Promotor(en)

  • Prof.dr. J. Burggraaf
  • dr. M. Moerland

Samenvatting

Auto-immuunziekten treffen ongeveer 5–8% van de wereldbevolking. Huidige geneesmiddelen zijn vaak niet specifiek genoeg en kennen relatief veel bijwerkingen. Nieuwe behandelingen gebaseerd op een beter begrip van onderliggende cellulaire en moleculaire mechanismen zijn nodig. Het gebruik van het lichaamsvreemde stofje keyhole limpet hemocyanine (KLH) afkomstig uit de slakkensoort Megathura crenulata biedt de mogelijkheid om afweerreacties van het menselijk lichaam beter te onderzoeken. KLH stimuleert zowel T-cellen (cellulaire afweerreactie) als de aanmaak van antistoffen via B-cellen (humorale afweerreactie). De cellulaire afweerreactie kan na een herhaalde injectie in de huid objectief worden beoordeeld via beeldvormingstechnieken zoals Laser Speckle Contrast Imaging (LSCI) en multispectrale huidbeeldvorming.

In dit proefschrift hebben wij een KLH-challenge model gebruikt om afweerreacties te evalueren bij gezonde vrijwilligers die de onderzoeksgeneesmiddelen KY1005, EDP1066 of ED1815 toegediend kregen. Hierbij werd onder andere gebruik gemaakt van de gevoelige meetmethoden LSCI en multispectrale beeldvorming om afweerreacties in de huid objectief te meten. KY1005 is een remmer van OX40L wat op verschillende afweercellen zit. De effecten van KY1005 op de humorale en cellulaire afweerreactie via de KLH-challenge waren duidelijk zichtbaar. De twee microbiële onderzoeksgeneesmiddelen EDP1066 en EDP1815 toonden echter een beperkte werkzaamheid. Deze bevindingen benadrukken de noodzaak van het evalueren van de effecten van onderzoeksgeneesmiddelen in vroege fase klinisch onderzoek.

Hoewel de primaire doelen van het proefschrift zijn behaald, is verdere karakterisering van afweermechanismen nodig. Benchmarking met veelgebruikte geneesmiddelen zou de waarde van het model kunnen verhogen. Het model kan zo verder bijdragen aan efficiëntere geneesmiddelontwikkeling welke betrekking hebben op het menselijk afweersysteem.

Proefschriften

Ongeveer een week na de promotie zijn proefschriften van Leidse promovendi digitaal beschikbaar via het Leids Repositorium. De proefschriften op deze site zijn vrij toegankelijk. Alleen in sommige gevallen rust er een tijdelijk embargo op een proefschrift en wordt het proefschrift pas later volledig beschikbaar gesteld.

Persvragen (alleen journalisten)

pers@lumc.nl

Algemene informatie

Bureau Pedel
pedel@bb.leidenuniv.nl
071 527 7211

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.