Promotie
Antimicrobial Stewardship and Infection Prevention in the Neonatal Intensive Care Unit
- A. van der Hoeven
- Datum
- donderdag 17 oktober 2024
- Tijd
- Locatie
-
Academiegebouw
Rapenburg 73
2311 GJ Leiden
Promotor(en)
- Prof.dr. A.C.M. Kroes
- dr. M.T. van der Beek
- dr. V. Bekker
Samenvatting
Pasgeboren kinderen kunnen ernstig ziek worden van bacteriële infecties, dit noemen we neonatale sepsis. Ze kunnen hier ook aan overlijden. De eerste symptomen van neonatale sepsis zijn vaak subtiel, waardoor duizenden pasgeborenen per jaar worden behandeld met antibiotica in Nederland. Vooral te vroeg geboren kinderen, die vaak extra zorg nodig hebben, lopen een verhoogd risico op infectie. Het aantal kinderen met een uiteindelijk bewezen bacteriële infectie is klein. De gegeven antibiotica kunnen de darmflora van pasgeborenen verstoren, wat kan leiden tot dragerschap met bijzonder resistente micro-organismen (BRMO). BRMO-infecties zijn moeilijker te behandelen, met mogelijk slechtere uitkomsten voor het kind. Het verminderen van antibioticagebruik zorgt mogelijk voor minder BRMO-dragerschap, en daarmee ook voor minder infecties met deze bacteriën.
Uit onderzoek beschreven in dit proefschrift blijkt dat antibiotica bij bepaalde groepen pasgeborenen al na 24 uur veilig gestopt kunnen worden, wat de ziekenhuisopname kan verkorten. Ook is onderzocht dat het uitvoeren van een nieuwe laboratoriumtest bij hersenvliesontsteking ertoe kan leiden dat pasgeborenen minder lang en met lagere doseringen antibiotica behandeld kunnen worden. Onderzoek naar de verspreiding van BRMO op de neonatologie-afdeling heeft inzicht gegeven in dat het verzorgen van pasgeborenen in éénpersoonskamers, ze niet beschermt tegen het oplopen van BRMO-dragerschap.
Proefschriften
Ongeveer een week na de promotie zijn proefschriften van Leidse promovendi digitaal beschikbaar via het Leids Repositorium. De proefschriften op deze site zijn vrij toegankelijk. Alleen in sommige gevallen rust er een tijdelijk embargo op een proefschrift en wordt het proefschrift pas later volledig beschikbaar gesteld.
Persvragen (alleen journalisten)
Algemene informatie
Bureau Pedel
pedel@bb.leidenuniv.nl
071 527 7211