Universiteit Leiden

nl en

Promotie

Peri-operative care in patients with morbid obesity

  • B. Torensma
Datum
dinsdag 24 september 2024
Tijd
Locatie
Academiegebouw
Rapenburg 73
2311 GJ Leiden

Promotor(en)

  • Prof.dr. A.Dahan
  • dr. M.van Velzen
  • dr. D.J. Swank

Samenvatting

Obesitas is een wereldwijde gezondheidsuitdaging van aanzienlijke omvang, maar belangrijk is dat het een te voorkomen aandoening is. Naast veranderingen in levensstijl, publieke bewustwording en overheidsinitiatieven, wordt bariatrische metabole chirurgie (BMS) vaak gezien als een laatste redmiddel voor de behandeling van obesitas.

Dit onderzoek richtte zich op de pijnervaringen en percepties van patiënten met en zonder obesitas, met specifieke aandacht voor de pijngrens en nauwkeurigheid van pijnscoring bij mensen met ernstige obesitas. Daarnaast onderzocht het hoe medicatie kan bijdragen aan het verbeteren van de chirurgische omstandigheden en het verminderen van postoperatieve pijn bij BMS. Verder werd gekeken naar de diagnostische uitdagingen bij het detecteren van postoperatieve complicaties na BMS en de incidentie van chronische pijn vóór en na de operatie.

Onze conclusie is dat een holistische, interdisciplinaire benadering essentieel is voor de ontwikkeling van een uitgebreide strategie die de incidentie van chronische pijn aanzienlijk kan verminderen. Dit zou op zijn beurt de sociaaleconomische impact van arbeidsongeschiktheid, die vaak samenhangt met chronische pijn, kunnen beperken. Door gespecialiseerde interventies uit verschillende medische disciplines te integreren, kunnen patiënten met obesitas optimaal worden behandeld en kunnen zij levensjaren terugwinnen door gewichtsreductie.

Proefschriften

Ongeveer een week na de promotie zijn proefschriften van Leidse promovendi digitaal beschikbaar via het Leids Repositorium. De proefschriften op deze site zijn vrij toegankelijk. Alleen in sommige gevallen rust er een tijdelijk embargo op een proefschrift en wordt het proefschrift pas later volledig beschikbaar gesteld.

Persvragen (alleen journalisten)

pers@lumc.nl

Algemene informatie

Bureau Pedel
pedel@bb.leidenuniv.nl
071 527 7211

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.