Promotie
On the road to optimize rehabilitation for young people with acquired brain injury
- F. Allonsius
- Datum
- dinsdag 25 juni 2024
- Tijd
- Locatie
-
Academiegebouw
Rapenburg 73
2311 GJ Leiden
Promotor(en)
- Prof.dr. T.P.M. Vliet Vlieland
- dr. M. van der Holst
- dr. A.J. de Kloet
Samenvatting
Niet-aangeboren hersenletsel (NAH) bij kinderen/jongvolwassenen (4-25 jaar) kan leiden tot aanhoudende problemen in het dagelijks leven. Hiervoor kan medisch-specialistische revalidatie (MSR) noodzakelijk zijn. In dit proefschrift wordt ingegaan op de aanhoudende problemen en revalidatiezorg voor deze doelgroep.
Om aanhoudende problemen in kaart te brengen is eerst een multi-center vragenlijst onderzoek uitgevoerd (project 'Meedoen?!’). Belangrijke conclusies waren dat kinderen/jongvolwassenen met NAH en hun ouders aanzienlijke problemen rapporteerden op het gebied van kwaliteit van leven, vermoeidheid, participatie en gezinsimpact bij aanmelding in de MSR. Ondanks verbeteringen 2 jaar na aanmelding, bleven veel van deze problemen aanwezig. Resultaten onderstrepen de noodzaak van het goed blijven meten/monitoren van NAH-gerelateerde problemen in de revalidatie, om zorg op maat te kunnen bieden en evalueren in de MSR.
Om de behandeling in de MSR voor de doelgroep te harmoniseren en verbeteren werd vervolgens in samenwerking met 14 revalidatiecentra project ‘Meedoen Next Step’ uitgevoerd. Praktijkvariatie werd gevonden tussen centra voor MSR op het gebied van aanmeld- en ontslagcriteria, organisatie en aanbod van zorg en nazorg, samenwerking met netwerkpartners. Mede op basis van deze bevindingen werd gezamenlijk een nationaal, op consensus gebaseerd behandelraamwerk voor de doelgroep ontwikkeld. Dit raamwerk met klinimetrie, interventies en psycho-educatie wordt nu geïmplementeerd in alle centra voor MSR.
Met het uitvoeren van beide projecten beschreven in dit proefschrift zijn de belangen van kinderen/jongvolwassenen met NAH, hun families, zorgprofessionals en centra voor MSR gediend en is bijgedragen aan het leveren van ‘de juiste zorg op de juiste plek, op het juiste moment’.
Proefschriften
Ongeveer een week na de promotie zijn proefschriften van Leidse promovendi digitaal beschikbaar via het Leids Repositorium. De proefschriften op deze site zijn vrij toegankelijk. Alleen in sommige gevallen rust er een tijdelijk embargo op een proefschrift en wordt het proefschrift pas later volledig beschikbaar gesteld.
Persvragen (alleen journalisten)
Algemene informatie
Bureau Pedel
pedel@bb.leidenuniv.nl
071 527 7211