Universiteit Leiden

nl en

Maak kennis met Leiden Academy: Lezing Yvonne Erkens

Datum
donderdag 23 mei 2024
Tijd
Serie
Maak kennis met Leiden Academy
Locatie
Kamerlingh Onnes Gebouw
Steenschuur 25
2311 ES Leiden
Zaal
Lorentzzaal

Update 15 mei 2024: Helaas kan dit evenement wegens omstandigheden geen doorgang vinden. Het Jonge Alumni Netwerk (JAN) hoopt volgend jaar weer een evenement te organiseren over dit onderwerp of over een van de andere leergangen die Leiden Law Academy (onderdeel van Universiteit Leiden Academy) te bieden heeft.

De Universiteit Leiden biedt een breed opleidingsaanbod aan om jouw carrière een boost te geven, nieuwe vaardigheden te leren of je kennis te verbreden. Het opleidingsaanbod voor professionals is verenigd in Universiteit Leiden Academy. Met een reeks workshops wil het Jonge Alumni Netwerk (JAN) jou kennis laten maken met het aanbod. In de maanden maart, april en mei kun je voor slechts 5 euro een voorproefje krijgen van verschillende cursussen/opleidingen. 

In de maand mei neemt Yvonne Erkens namens Leiden Law School ons mee in de wereld van duurzaam ondernemen en duurzame keuzes. 

Corporate Social Responsibility: wat kan en wat moet?

In de Nederlandse situatie is veel aandacht voor goede arbeidsrechtelijke regelgeving. Dat geldt helaas niet voor alle landen. Een probleem dat samengaat met toenemende internationale handel is de misstanden in internationale toeleveringsketens, de supply chains. Het T-shirt dat je draagt is waarschijnlijk gemaakt in Bangladesh of Vietnam met katoen uit India, geverfd in Turkije. Vaak gaat het ergens op die lijn mis, maar de vraag is: wie kan daarvoor verantwoordelijk worden gehouden: het land, het bedrijf? En zijn er dingen die wij als consument kunnen doen om de situatie te verbeteren?

In deze lezing gaat Yvonne Erkens dieper in op dit soort vragen, die vallen onder de noemer Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO) of ‘corporate social responsibility’ (CSR). Wat kan er vanuit een juridisch perspectief gedaan worden aan de handhaving van fundamentele arbeidsrechten in mondiale waardeketens? En wat moet er?

Yvonne Erkens

Over Yvonne Erkens

Yvonne Erkens is werkzaam als universitair hoofddocent bij de afdeling Sociaal recht en gespecialiseerd in internationaal arbeidsrecht, arbeidsovereenkomstenrecht, ontslagrecht en procesrecht.

Yvonne Erkens is sinds maart 2011 kantonrechter-plaatsvervanger. Zij maakt vanaf december 2012 deel uit van de Commissie Wetenschappelijke Integriteit van de Universiteit Leiden en vanaf 2018 is zij (c0-)voorzitter van de gefuseerde Commissie Wetenschappelijke Integriteit van de Universiteit Leiden en het LUMC.

Sinds enige jaren concentreert het onderzoek van Yvonne Erkens zich op het internationale arbeidsrecht, meer in het bijzonder op de handhaving van fundamentele arbeidsrechten (verbod op dwangarbeid, kinderarbeid, discriminatie, en vrijheid van vakorganisatie) in wereldwijde toeleveringsketens (‘global supply-chains’). Zij heeft samen met Paul van der Heijden de Database of Business Ethics (DBBE) opgezet, een verzameling Codes of Conduct van beursgenoteerde bedrijven van over de gehele wereld.

Programma en aanmelden

Je bent vanaf 19.15 welkom in het Kamerlingh Onnes Gebouw (KOG) te Leiden. Om 19.30 uur start de lezing in de Lorentzzaal. Na afloop is er in het restaurant uiteraard weer een gezellige borrel om na te praten met je mede-alumni.

19.15-19.30 uur Inloop
19.30-20.30 uur Lezing Yvonne Erkens
20.30-21.30 uur Borrel

 

Voor deze lezing vragen we een kleine bijdrage van €5 voor de borrel. Helaas is restitutie niet mogelijk. Je kunt je aanmelden via dit formulier

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.