Universiteit Leiden

nl en

Alumni-activiteit | Lezing

Merlijnlezing: Constantinopel en de Eerste Jihad, 633-718. Het overleven van een christelijk Europa in de zevende en achtste eeuw

  • Henk Singor
Datum
woensdag 3 mei 2023
Tijd
Serie
Leids Historisch Dispuut Merlijn
Locatie
Lipsius
Cleveringaplaats 1
2311 BD Leiden
Zaal
1.23

Over de lezing

Dr. Henk Singor spreekt op 3 mei over Constantinopel en de Eerste Jihad, 633-718. Het overleven van een christelijk Europa in de zevende en achtste eeuw. Deze lezing zal zowel op locatie als online bij te wonen zijn. 

In zijn lezing zal Henk Singor het vooral hebben over een aantal deelonderwerpen van zijn pas verschenen boek:  

- Een andere (nieuwe) kijk op de oorsprong van de islam als expansionistische en militante religie;
- Een andere (nieuwe) reconstructie van bepaalde gebeurtenissen, met name de Arabische verovering van Egypte (639/40-642) en de eerste en tweede Arabische aanval op Constantinopel in 654 en 668;
- Een andere (nieuwe) waardering van de betekenis van Constantinopel met zijn aldaar bewaarde antieke Griekse wetenschappelijke en filosofische teksten voor de cultuurgeschiedenis van het Westen.

Dit zijn allemaal grote thema’s die in een lezing niet veel meer dan samengevat kunnen worden, ook al omdat Henk Singor graag voldoende ruimte wil laten voor vragen en discussie.

Over de spreker

Dr. Henk Singor studeerde Geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam. Na enkele jaren in het middelbaar onderwijs te hebben gewerkt, was hij van 1980 tot 2012 als docent Oude Geschiedenis verbonden aan de Universiteit Leiden. In 1988 promoveerde hij daar op een proefschrift over Ontstaan en Betekenis van de Hoplietenphalanx in het Archaïsche Griekenland. Zijn specialisaties zijn het archaïsche Griekenland, de geschiedenis van Sparta, militaire geschiedenis, de contacten van de antieke wereld met (Oost-)Azië en het vroege christendom in de context van het Romeinse Keizerrijk.

Hij heeft een aantal wetenschappelijke en populair-wetenschappelijke publicaties op het gebied van de Oude Geschiedenis geschreven, waarvan De oudheid, Grieken en Romeinen in de context van de wereldgeschiedenis, geschreven samen met Frits Naerebout, wel de bekendste is.

Aanmelden

Via de link hieronder kunt u zich aanmelden voor de zaal of online.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.