Promotie
Unraveling proteoform complexity by native Liquid chromatography - mass spectrometry
- G. van Schaick
- Datum
- dinsdag 24 januari 2023
- Tijd
- Locatie
-
Academiegebouw
Rapenburg 73
2311 GJ Leiden
Promotor(en)
- Prof.dr. M. Wuhrer
Samenvatting
Eiwitten zijn bekend als voedingscomponent, maar spelen daarnaast ook op moleculair niveau een sleutelrol in het menselijk lichaam door het vervullen van cruciale functies. Ook worden eiwitten als enzym ingezet in de voedselindustrie en als medicijn in de gezondheidszorg. Deze eiwitten bestaan niet uit een enkele vorm, maar hebben een extreem complexe structuur mede door de variëteit aan mogelijke chemische groepen die verbonden kunnen zijn aan het eiwit.
Alsof dit nog niet ingewikkeld genoeg is, kunnen deze verschillende uiterlijke kenmerken ook nog eens leiden tot een andere eiwitvouwing en daarmee ook veranderde functie. Daarom is het van groot belang dat we betrouwbare analytische methoden hebben om deze aspecten te kunnen ontrafelen.
Tijdens mijn promotie-onderzoek heb ik verschillende nieuwe en innovatieve strategieën ontwikkeld om complexe eiwitstructuren te karakteriseren en hun effect op functie te evalueren. Hiervoor heb ik diverse orthogonale analyse technieken gebruikt, zoals native scheidingstechnieken, massaspectrometrie detectie en activiteit metingen. De verkregen resultaten dragen (indirect) bij aan het veiliger en effectiever maken van zowel therapeutische behandelingen als de voedselproductie.
Proefschriften
Ongeveer een week na de promotie zijn proefschriften van Leidse promovendi digitaal beschikbaar via het Leids Repositorium. De proefschriften op deze site zijn vrij toegankelijk. Alleen in sommige gevallen rust er een tijdelijk embargo op een proefschrift en wordt het proefschrift pas later volledig beschikbaar gesteld.
Persvragen (alleen journalisten)
Algemene informatie
Bureau Pedel
pedel@bb.leidenuniv.nl
071 527 7211