In de afstudeerrichting Nederlandse taalkunde van de Universiteit Leiden krijg je meer inzicht in de Nederlandse taal en het veelzijdige onderzoek naar de structuur en het gebruik ervan. Je doet diepgaande kennis op en je ontwikkelt het vermogen om kritisch, analytisch en wetenschappelijk te denken. Ook leer je mondeling en schriftelijk op academisch niveau te rapporteren en te communiceren.
Verschillende perspectieven
In deze afstudeerrichting maak je gebruik van de ruime mogelijkheden om onderwerpen te kiezen en combineren. Zo kun je de Nederlandse taal onderzoeken vanuit historisch, sociaal, structureel, taalvergelijkend en taalgebruiksperspectief. Er is veel aandacht voor de samenhang tussen deze verschillende perspectieven. Taalgebruik, taalvariatie en taalverandering staan centraal.
Je kunt je eigen accenten leggen, historisch of juist modern. Bijvoorbeeld door je toe te spitsen op een nieuwe benadering om de alledaagse taal uit het verleden te bestuderen. Je kunt onderzoeken wat de sturende kracht van taal is en hoe je met woordkeuze en zinsbouw de gedachten en het gedrag van je gesprekspartner kunt beïnvloeden. Dit laatste onderwerp is vooral interessant als je belangstelling uitgaat naar zowel taalkunde als taalbeheersing. Je kunt variatie en verandering in de zinsbouw van het Nederlands en zijn dialecten bestuderen vanuit taalvergelijkend en theoretisch perspectief. Het is natuurlijk ook mogelijk om een geheel eigen focus te leggen binnen de afstudeerrichting taalkunde. Kenmerkend voor het onderwijs en onderzoek in de Nederlandse taalkunde in Leiden is dat we gebruik maken van grote hoeveelheden taaldata en corpora, zoals tweets, brieven uit de 17e tot 19e eeuw, dialectdatabases, enz
Een expertisecentrum voor talen en culturen van de wereld
Als het om talen en culturen gaat, is Leiden dé universiteit. De mondiale expertise die aanwezig is, plaatst onze universiteit aan de top. In Leiden en Den Haag bestuderen we talen en culturen uit alle regio's van de wereld en van de prehistorie tot nu. Zo creëren we een brede blik op de wereld; de sleutel tot wederzijds begrip.
Vanwege de gekozen cookie-instellingen kunnen we deze video hier niet tonen.
De kleinschalige opzet van de opleiding en de aanwezigheid van een hoogleraar voor elke specialisatie garanderen een persoonlijke begeleiding en een brede expertise.
Veel expertise in huis
Tal van docenten die actief zijn in de master Neerlandistiek geven leiding aan onderzoeksprojecten. Zij brengen dit tot uitdrukking in hun onderwijs. Leiden heeft als enige in Nederland een historisch-taalkundige in huis met expertise op het terrein van het Middelnederlands en het zeventiende-eeuwse Nederlands.
Handige contacten
De opleiding onderhoudt – ook met het oog op mogelijke stages – uitstekende contacten met lokale instituten als het Instituut voor Nederlandse Lexicologie, de Bibliotheca Thysiana en de Universiteitsbibliotheek, en met elders gevestigde instituten als het Huygens Instituut voor Geschiedenis, het Letterkundig Museum, de Koninklijke Bibliotheek en vele andere.
Diversiteit en inclusiviteit bij de opleiding
Wij zijn ervan overtuigd dat ons onderwijs pas kan bloeien als iedereen binnen de opleiding zichzelf kan zijn. Ruimte voor verschillende perspectieven en gezichtspunten die mensen meebrengen vanuit etniciteit, gender, seksuele oriëntatie, gezondheid, religie, leeftijd of sociaaleconomische achtergrond is daarom belangrijk. Iedere nieuwe generatie ziet de wereld vanuit een nieuw perspectief – en onze studenten zijn de nieuwste generatie. Wij gaan graag met jou in gesprek over jouw visie. De Universiteit Leiden voert sinds 2014 een specifiek diversiteitsbeleid, met als doel het bevorderen van een diverse en inclusieve leer- en werkomgeving voor alle medewerkers en studenten.
Humanities Hub labs
Als masterstudent Geesteswetenschappen heb je toegang tot de Humanities Hub, waar je labs met digitale faciliteiten voor zowel studenten als onderzoekers kunt vinden. Zo is er een AI Lab, Media lab, filmstudio en podcaststudio. De labs geven je de mogelijkheid om je digitale en mediavaardigheden binnen het veld van de geesteswetenschappen verder te ontwikkelen. Een volledige lijst van alle labs en faciliteiten kun je vinden op de Humanities Hub-pagina.
Humanities Hub Universiteit Leiden
Over de opleiding
De master Neerlandistiek: Taalkunde is een eenjarige opleiding waarin je 60 ECTS behaalt. Je kiest je eigen vakken, zolang dit past binnen de programmastructuur van de opleiding.
Om af te studeren bij de specialisatie Taalkunde volg je:
20 EC vakken binnen de gekozen afstudeerrichting. Met deze vakken verdiep je je in het vakgebied van de Nederlandse taalkunde. Je kiest twee van de volgende vakken: Historische sociolinguïstiek (10 EC), De sturende kracht van taal (10 EC), Comparatieve Syntaxis (10 EC).
10 EC in het verlengde van de gekozen afstudeerrichting. Dit kan één van de drie hierboven genoemde vakken zijn, maar je gekozen specialisatie staat niet op zichzelf, deze is verwant aan andere disciplines en kent ook toepassingen binnen bijvoorbeeld het onderwijs. Je kan de landelijke masterlanguage cursus Taalkunde in het onderwijs (5 EC) kiezen, maar ook vakken van de afstudeerrichting Taalbeheersing, zoals de vakken Stilistiek: formuleringskeuzes en overtuigingskracht, of Argumentation and Persuasion.
10 EC vrije keuzeruimte. Hier valt te denken aan cursussen zoals Dialogen in Literatuur en Interactie, Pragmatiek, Vertaalwetenschap, Reflectie op het Schoolvak, Didactiek van het Nederlands als tweede taal. Maar het kan ook een vak bij een andere opleiding zijn, bijvoorbeeld bij Taalwetenschap, een vak aan een andere universiteit of een stage.
20 EC scriptie op het gebied van de gekozen afstudeerrichting. Je sluit je master af met een scriptie over een zelfgekozen onderwerp dat aansluit bij de specialisatievakken die je hebt gevolgd.
In overleg met de studieadviseur is het mogelijk om een aangepast programma samen te stellen. Dit programma dient goedgekeurd te zijn door de examencommissie voor de start van je studie.
Dankzij deze programmastructuur kun je de master breed inrichten, maar je kunt je ook specialiseren door te kiezen voor thematische samenhang. Als je vooral geïnteresseerd bent in taalgebruik en hoe je met taal kan sturen, dan kun je kiezen voor de vakken De Sturende kracht van taal, Historische sociolinguistiek, Stilistiek: formuleringskeuzes en overtuigingskracht, Argumentative and Rhetorical practices. Als je vooral geïnteresseerd bent in taalsysteem, taalvariatie en taalverandering dan kun je kiezen voor Historische Sociolinguïstiek, Comparatieve Syntaxis, Stilistiek: formuleringskeuzes en overtuigingskracht, al dan niet in combinatie met een stage bij het Instituut voor Nederlandse Taal. Als je wil onderzoeken hoe taalkundige inzichten en methoden kunnen worden gebruikt in het onderwijs kies je, naast twee van de drie specialisatievakken, uit de Masterlanguage-cursus Taalkunde in het Onderwijs, Reflectie op het schoolvak en/of Didactiek van het Nederlands als Tweede Taal. Het is ook mogelijk om onderzoeksstages te volgen, in Leiden of elders.
Wil je een gedetailleerd overzicht van het curriculum? Bezoek dan onze studiegids.
Bij de afstudeerrichting Taalkunde is ook een onderwijsvariant mogelijk, waarbij – in samenwerking met het ICLON– aan de masterscriptie een onderwijskundige of een op het onderwijs toegesneden invulling wordt gegeven.
De colleges bestaan uit kleinschalige werkgroepen waarin veel discussie plaatsvindt over de gelezen literatuur. Tijdens de colleges vergroot je je mondelinge en schriftelijke vaardigheden door het houden van referaten en het schrijven van werkstukken. Zo bereid je je ook voor op de masterscriptie waarmee je de studie afsluit (20 EC).
Wil je een gedetailleerd overzicht van het curriculum? Bezoek dan onze Studiegids.
Houd er rekening mee dat deze gids van toepassing is op het huidige academisch jaar. Het curriculum van volgend jaar kan enigszins verschillen.
Sjef Barbiers
Hoogleraar Nederlandse Taalkunde
"Karakteristiek voor master Nederlandse Taalkunde in Leiden is dat je kunt kiezen voor een brede invulling of voor specialisatie, voor taalgebruik of taalsysteem, en voor theoretisch of meer praktijkgericht.”
Toelating en aanmelding
Wil je weten of je toelaatbaar bent tot deze master?
Haal zoveel mogelijk uit je studie aan de Univeriteit Leiden door deel te nemen aan onze extracurriculaire activiteiten.
Community building
Interactief leren in kleinschalige seminars en werkgroepen maakt deel uit van onze onderwijsaanpak. Dit creëert het ideale platform voor discussies en uitwisseling van ideeën. Kleine groepen zorgen voor meer contact en community building tussen jou en je docenten, en tussen jou en je studiegenoten.
Academy of Creative and Performing Arts (ACPA)
Geïnteresseerd in muziek, beeldende kunst en muziekfilosofie? De Academy of Creative and Performing Arts (ACPA) is een onderzoeksinstituut van de Faculteit der Geesteswetenschappen en biedt onderwijs aan in de vorm van keuzevakken en de talentmodules Practicum Musicae (PM) en Practicum Artium (PA).
Leiden Leadership Programme
Heb jij zin in een persoonlijke uitdaging op het gebied van leiderschap? Neem dan deel aan het Leiden Leadership Programme. In dit eenjarige programma werk je aan de ontwikkeling van je persoonlijke leiderschapsvaardigheden door middel van een assessment, trainingen, seminars en een praktijkopdracht bij een organisatie. Je ontdekt en ontwikkelt jouw kwaliteiten in de context van een organisatie. Het doel is dat je leert intensief samen te werken met andere professionals en hun kwaliteiten leert te benutten. Met het Leiden Leadership Programme (LLP), een Nederlandstalig honoursprogramma, behaal je 20 EC naast je Leidse, Haagse of Delftse master. Lees meer over het Leiden Leadership Programme
Ontmoet onze docenten
Prof.dr. L.C.J. Barbiers
Sjef Barbiers is hoogleraar Nederlandse Taalkunde en directeur van het Leiden University Centre for Linguistics. Zijn onderzoek richt zich op variatie in de zinsbouw van het Nederlands en de Nederlandse dialecten. Lees meer over Sjef Barbiers.
M.P.M. Bogaards
Maarten Bogaards is promovendus aan het Leiden University Centre for Linguistics. Bekijk zijn volledige profiel hier.
Dr. R.J.U. Boogaart
Ronny Boogaart is Universitair docent aan het Leiden University Centre for Linguistics. Zijn recentste publicatie is getiteld; Een sprinter is een stoptrein zonder wc. De sturende kracht van taal.' Bekijk zijn volledige profiel hier.
Prof.dr. G.J. Rutten
Gijsbert Rutten is bijzonder hoogleraar Historische Sociolinguïstiek van het Nederlands aan het Centre for Linguistics vanwege de Stichting Merweborgh. Zijn onderzoeksinteresses omvatten de geschiedenis van het Nederlands, historische taalwetenschappen en taalvariatie en verandering. Bekijk zijn volledige profiel hier.
Van de afgestudeerden werkt ruim veertig procent in het onderwijs, inclusief volwasseneneducatie en zakentrainingen. Neerlandici zijn verder goed in schrijven en redigeren. Ze komen dan ook vaak in communicatiefuncties terecht. Mogelijke functies zijn journalist of redacteur bij media en uitgeverijen, voorlichter, communicatiemedewerker of consultant/adviseur. Een aantal gaat ook aan de slag als freelancer met een eigen tekst- en taalbureau.
Voorbeelden van functies die onze alumni bekleden zijn onder andere:
Beleidsanalist - Axon Healthcare
Coördinator Onderwijs - Handle with Care Opleidingen
Coördinator van redactie - NU.nl
Development engineer (ontwikkelaar) - ING
Docent - Stanislascollege Westplantsoen Delft
Docent communicatieve vaardigheden - TU Delft
Emvi-consultant - House of Tenders
Framingspecialist - Taalstrategie
Mentor speciaal onderwijs - Elan college
Paralegal - Ministerie van Justitie en veiligheid
Senior intercedent - Randstad
Speechschrijver - Rijksoverheid
Teamleider IT-servicedesk - OGD
Technisch schrijver - ChipSoft
Astrid van Veen
Afgestudeerd in Nederlandse taalkunde (MA Neerlandistiek)
“Na de Bachelor Nederlandse taal en cultuur koos ik voor de specialisatie Nederlandse taalkunde binnen de Master Neerlandistiek. Ik kijk zeer positief terug op dit masterjaar, waarin ik veel keuzevrijheid had om mij écht te specialiseren binnen mijn interessegebied: cognitieve taalkunde en taalonderzoek bij kinderen.”
Stimulerend en inspirerend “Tijdens mijn Master heb ik een onderzoeksstage kunnen volgen aan de Universiteit van Amsterdam, waarin ik onderzoek deed naar taalproblematiek bij kinderen met autisme. Over dit onderzoek heb ik uiteindelijk ook mijn scriptie geschreven. Als ik terugkijk op mijn Master denk ik vooral met veel plezier terug aan een hechte groep studenten en docenten. Het was een omgeving waarin ik gestimuleerd en geïnspireerd werd door de docenten om mijn eigen ideeën en interesses verder te onderzoeken.”
Analytisch denkvermogen “Tijdens mijn master heb ik uitstekende schrijf- en onderzoeksvaardigheden opgedaan. Ik heb mijn analytisch denkvermogen verder ontwikkeld en heb geleerd om altijd kritisch en vanuit verschillende invalshoeken naar zaken te kijken.”
Maarten Bogaards
Afgestudeerd bij Taalkunde (MA Neerlandistiek)
"Ik ben promovendus en docent bij de BA-opleidingen Nederlands en Taalwetenschap aan de Universiteit Leiden. Mijn promotieonderzoek gaat over een deelgebied van de Nederlandse grammatica en is behoorlijk theoretisch. De meeste vakken die ik geef zijn daarentegen meer toegepast, bijvoorbeeld over hoe je een goed samenhangende tekst schrijft. Het mooie van de MA Neerlandistiek is dat je je in zowel theoretische als toegepaste taalkunde kunt verdiepen. Het vakkenpakket kun je daar zelf op afstemmen."
Constructieve kritiek
"Ik wist al langer dat ik verder wilde in de taalwetenschap. Deze master kan je daar verder voor klaarstomen. Zo oefen je met ‘peer review’: je levert kritisch commentaar op het werk van je medestudenten, en zij op dat van jou. Daarmee leer je om je niet alleen helder en scherp, maar ook constructief uit te drukken. En natuurlijk om met die constructieve kritiek je voordeel te doen. Dat zijn vaardigheden waar je ook buiten de wetenschap veel aan hebt."
Enthousiaste docent
"Eén van de mastervakken heb ik afgesloten met een paper over taalgebruik op YouTube. De docent deelde mijn enthousiasme en moedigde me aan om het paper verder bij te schaven en in te dienen bij een wetenschappelijk tijdschrift. Na een lang en streng peer-reviewproces (waar ik gelukkig op was voorbereid!) is het uiteindelijk geaccepteerd. Die publicatie helpt me weer vooruit in mijn huidige carrière."
Lerarenopleiding
Als je interesse hebt in een loopbaan in het onderwijs, kun je je na voltooiing van deze master aanmelden voor de eenjarige Educatieve master bij het ICLON. Om toegelaten te worden heb je zowel een master- als bachelordiploma nodig op het terrein van de neerlandistiek, of een nauw verwant programma. Het is overigens ook mogelijk om direct na je bachelorstudie de tweejarige educatieve master bij het ICLON te doen. In deze master zijn vakinhoud en didactiek meer geïntegreerd.
Waar komen ze terecht?
De onderstaande cijfers zijn gebaseerd op alumnidata van MA Neerlandistiek 2016-2020.
20 %Onderwijs
20 %Communicatie en marketing
10 %Media en journalistiek
10 %ICT
10 %Overheid en semioverheid
10 %Financiële instellingen
5 %Zakelijke dienstverlening
5 %Consultancy
5 %Onderzoek
5 %Overig
Lees meer over hoe deze master jou precies voorbereidt op je toekomstige carrière en bekijk onze voorbereidingsactiviteiten.
Met de master Neerlandistiek doe je diepgaande kennis op en het vermogen om kritisch, analytisch en wetenschappelijk te denken. Je leert de begrippen, disciplines en academische benaderingen kennen die momenteel in dit vakgebied actueel zijn, zoals taalkunde, taalbeheersing en letterkunde.
Veel van onze studenten kiezen ervoor om een stage te lopen tijdens hun masteropleiding. Studenten van de master Neerlandistiek/Dutch Studies hebben stages gelopen bij organisaties zoals:
Meertens Instituut;
Instituut voor Nederlandse Taal;
De Bijzondere Collecties / Bibliotheca Neerlandica Manuscripta van de Universiteitsbibliotheek;
het Huygens Instituut voor Nederlandse Geschiedenis in Amsterdam;
het Nederlands Letterenfonds in Amsterdam;
en stages bij taalwetenschappelijke onderzoeksprojecten.
De Career Service van de Faculteit Geesteswetenschappen biedt professioneel advies en begeleiding bij het vinden van (internationale) stages, arbeidsmarktoriëntatie en sollicitaties.
De Career Service organiseert ook regelmatig (online) workshops, bijvoorbeeld over sollicitatiegesprekken en hoe je een goede cv kunt maken. Bekijk het overzicht van de workshops.
Leiden University Career Zone is een online carrièreplatform waarmee je je kunt voorbereiden op de arbeidsmarkt. Je kunt hiermee meer persoonlijk inzicht te vergaren, meer leren over de arbeidsmarkt, je sollicitatievaardigheden ontwikkelen, je academische en professionele carrière plannen. Ook kun je er vacatures vinden en erachter komen wat de Career Service voor jou kan doen.
Sluit je aan bij het Mentornetwerk om advies te krijgen van alumni die ervaring hebben op de arbeidsmarkt. Meer dan 1200 alumni helpen je graag!
Jelle over het vinden van een stage via het Mentornetwerk
Vanwege de gekozen cookie-instellingen kunnen we deze video hier niet tonen.
Wil je je graag aanmelden voor Nederlandse Taalkunde aan de Universiteit Leiden? Doorloop dan de onderstaande stappen. We zien je aanmelding graag tegemoet!
Deze specialisatie maakt deel uit van de MA Neerlandistiek. Als je je voor deze opleiding wilt aanmelden, selecteer dan in studielink eerst de MA Neerlandsitiek (CROHO code: 60849), en vervolgens je specialisatie.
Stappenplan Toelating en aanmelding
Dit stappenplan gidst je door de toelating- en aanmeldprocedure voor Nederlandse Taalkunde aan de Universiteit Leiden.
Om te worden toegelaten tot Nederlandse Taalkunde aan de Universiteit Leiden, moet je aan de onderstaande toelatingseisen voldoen.
Diploma-eisen
Bacheloropleiding Nederlandse taal en cultuur
Je bent toelaatbaar met een bachelordiploma van een Nederlandse universiteit op het gebied van de Nederlandse taal en cultuur. Heb je dit diploma aan de Universiteit Leiden behaald, dan ben je direct toelaatbaar en hoef je je alleen aan te melden via Studielink. Heb je dit diploma aan een andere Nederlandse universiteit behaald: meld je eerst aan via Studielink en dien daarna een toelatingsverzoek in via het online aanmeldportaal van Universiteit Leiden.
Bacheloropleiding Taalwetenschap (Taal en communicatie/Taal in gebruik of Language and Cognition)
Je bent toelaatbaar met een bachelordiploma van een Nederlandse universiteit op het gebied van de Taalwetenschap: afstudeerrichting Taal en Communicatie/Taal in gebruik of Language and Cognition. Heb je dit diploma aan de Universiteit Leiden behaald, dan ben je direct toelaatbaar en hoef je je alleen aan te melden via Studielink. Heb je dit diploma aan een andere Nederlandse Universiteit behaald: meld je eerst aan via Studielink en dien daarna een toelatingsverzoek in via het online aanmeldportaal van Universiteit Leiden.
Pre-master Universiteit Leiden
Met een op onze master toegespitst afgerond pre-masterprogramma ben je direct toelaatbaar. Meer informatie over het pre-masterprogramma lees je onder het submenu-item ‘premaster’.
De toelatingscommissie beoordeelt overige aanmeldingen. Deze worden beoordeeld op de volgende vereisten:
je beschikt over een vergelijkbaar niveau van kennis, inzicht en vaardigheden als degenen die een diploma hebben behaald van de bacheloropleiding Nederlandse taal en cultuur of Taalwetenschap: afstudeerrichting Taal en Communicatie/Taal in gebruik of afstudeerrichting Language and Cognition.
en je hebt ten minste 30 studiepunten behaald met specialisatievakken op het gebied van de Nederlandse taalkunde.
Taaleisen
Voldoende kennis van de Nederlandse taal (uitgedrukt in termen van Europees Referentiekader taalvaardigheid minimaal op het niveau: Luisteren C1, Lezen C1, Gesproken interactie B2, Gesproken productie B2, Schrijven B2).
Studenten die over dit niveau menen te beschikken maar dit niet kunnen aantonen met diploma’s van gevolgde opleidingen of afgelegde examens krijgen van de opleiding de opdracht een essay te schrijven en dit essay met de toelatingscommissie te bespreken. De toelatingscommissie stelt aan de hand hiervan vast of de student het vereiste niveau heeft.
Als je een visum of verblijfsvergunning nodig hebt of je verblijfsvergunning moet verlengen, is de aanmelddeadline 1 april.
Voor alle anderen is de aanmelddeadline 15 mei.
Start in Februari
Als je een visum of verblijfsvergunning nodig hebt of je verblijfsvergunning moet verlengen, is de aanmelddeadline 15 oktober.
Voor alle anderen is de aanmelddeadline 15 november.
Let op: Je moet je aanmelden via Studielink en via het online aanmeldportaal van Universiteit Leiden (uSis) vóór de bovengenoemde deadlines.
Andere deadlines
Internationale studenten kunnen huisvesting aanvragen bij de Universiteit Leiden. Ben jij een internationale student en wil je huisvesting aanvragen bij de Universiteit Leiden, meld je dan op tijd aan! Er is maar een beperkte hoeveelheid woningen, dus: wie het eerst komt, wie het eerst maalt! De Universiteit Leiden kan huisvesting niet garanderen. Zorg er dus voor dat je ruim voor de deadline zowel de aanmelding voor je opleiding als je aanvraag voor huisvesting indient. Je hoeft niet met je aanvraag voor huisvesting te wachten tot er een besluit is genomen over jouw toelatingsverzoek. Lees hier meer over huisvesting en wanneer en hoe je dat moet regelen.
Ben je een internationale student en wil jij een studiebeurs of lening aanvragen? Houd er dan rekening mee dat de deadlines hiervoor variëren. Bezoek de studiebeurswebsitevoor meer informatie.
Als je een toelatingsverzoek moet indienen, wordt je gevraagd verschillende documenten in te dienen.
Let op: Als je een (Nederlands) diploma hebt dat direct toegang geeft tot de door jouw gekozen master, dan kun je deze stap overslaan. Het online aanmeldportaal (uSis) laat zien of je direct toelaatbaar bent.
Verplichte documenten bij toelatingsverzoek
Je kunt een toelatingsverzoek indienen voordat je de uitslag hebt van een taaltoets. Wel moet je uiteindelijk geslaagd zijn voor de taaltest om toegelaten te worden tot de opleiding. Als je de resultaten van de taaltest al binnen hebt, kun je deze direct uploaden.
Bij je toelatingsverzoek vragen wij je kopieën van al je diploma’s, of uittreksels te uploaden. Wanneer je wordt toegelaten tot de master ontvang je instructies hoe je gewaarmerkte kopieën op moet sturen.
De documenten moeten in de originele taal geüpload worden. Als dit niet Engels, Nederlands, Duits of Frans is, dien je een officiële vertaling mee moeten sturen in een van deze vier talen.
Als je je opleiding nog niet hebt voltooid, vermeld dan de verwachte afstudeerdatum en voeg een actuele cijferlijst toe. Voeg daarnaast ook een lijst toe met de nog te voltooien vakken.
Overige documenten specifiek voor Nederlandse taalkunde
Je bent verplicht aanvullende informatie te uploaden over 1) je vergaarde kennis, begrip en vaardigheden in het veld van de masteropleiding waarvoor je je aanmeldt en 2) je algemene academische vaardigheden. Hiervoor gebruik je de vragenlijst aanmelding masteropleiding.
Je kunt de opleidingsspecifieke eisen met betrekking tot kennis, begrip en vaardigheden vinden op deze pagina
De vragenlijst bevat de lijst met algemene academische vaardigheden die de kandidaat moet bezitten om te worden toegelaten tot de masteropleiding aan de Faculteit Geesteswetenschappen.
De aanmeldprocedure start in Studielink, het Nederlandse registratiesysteem voor hoger onderwijs. Je kunt je ieder jaar vanaf 1 oktober inschrijven voor het volgende academisch jaar.
een bevestigingsmail met informatie en de verdere stappen die je moet ondernemen;
de gegevens voor je ULCN studentenaccount (tenzij je natuurlijk al een ULCN account hebt);
de link naar het online aanmeldportaal van Universiteit Leiden (uSis).
Let op: Mocht je je willen aanmelden voor een specialisatie van een masterprogramma: selecteer dan eerst de master en selecteer vervolgens de masterspecialisatie. Het selecteren van de masterspecialisatie kan in stap 4 (Institutional Questions) in Studielink.
Na ontvangst van je ULCN studentenaccount, log je in op het online aanmeldportaal van de Universiteit Leiden (uSis). De link ontvang je via e-mail. Eenmaal ingelogd in uSis, kun je de status van je aanmelding checken. Er zijn twee mogelijkheden:
1. Je bent direct toegelaten
In het online aanmeldportaal (uSis) kun je zien of je met je (Nederlandse) diploma direct bent toegelaten. In het systeem vind je ook een overzicht van wat je allemaal nog moet regelen voor je inschrijving. Volg nauwkeurig de instructies en ga verder naar Stap 3 Studentregistratie.
2. Je bent niet direct toegelaten: er is verdere actie nodig.
Als je diploma niet direct toegang geeft tot de master van je keuze, dan laat het online aanmeldportaal (uSis) je weten dat je niet direct toelaatbaar bent. Je moet dan een toelatingsverzoek indienen. Het online aanmeldportaal (uSis) informeert je hoe je dit moet doen. Zie ook Deel 2: Dien een toelatingsverzoek in .
Deel 2. Dien een toelatingsverzoek in bij de Universiteit Leiden
Als je niet direct toelaatbaar bent, moet je via het online aanmeldportaal (uSis) een toelatingsverzoek doen. Volg de onderstaande stappen:
Via het online aanmeldportaal van Universiteit Leiden (uSis) kun je alle benodigde gegevens aanleveren en documenten uploaden. Het portaal geeft je een overzicht wat je moet doen om je toelatingsverzoek te voltooien. Volg de aanwijzingen hierbij zorgvuldig op. We raden je aan om je toelatingsverzoek zo vroeg mogelijk in te dienen, zodat je op tijd weet waar je aan toe bent.
Iedereen die een buitenlands diploma heeft, betaalt €100 administratiekosten. Dit bedrag is niet-restitueerbaar. Wel kun je je hiermee voor tot drie opleidingen/specialisaties per studiejaar inschrijven. Als de Universiteit Leiden de betaling heeft ontvangen, nemen we je toelatingsverzoek in behandeling. Betaal de administratiekosten daarom zo snel mogelijk. Via het online aanmeldportaal (uSis) kun je lezen hoe je de administratiekosten kunt betalen.
Wanneer hoef ik geen administratiekosten te betalen?
Je hoeft geen administratiekosten te betalen als:
Je een Nederlands bachelorsdiploma hebt, of momenteel een bachelor volgt aan een Nederlandse Universiteit (of hogeschool).
Je eerder geregistreerd stond als uitwisselings-, bachelor, master- of pre-master student aan de Universiteit Leiden.
Je hiervoor al bent toegelaten voor dezelfde opleiding aan de Universiteit Leiden en hebt verzocht om op een later moment te mogen instromen bij deze opleiding. Dit geldt niet als je je aanmeldt voor een andere opleiding of specialisatie.
Je een Nederlandse verblijfsvergunning voor asiel hebt.
Je hebt een CEU Praesidium Libertatis-beurs aangevraagd (alleen van toepassing op studenten die zijn voorgedragen door de Central European University).
Andere gronden voor vrijstelling van betaling worden niet geaccepteerd.
Ben je een internationale student? Als je je toelatingsverzoek hebt ingediend, vind je in het online aanmeldportaal van Universiteit Leiden (uSis) informatie over het aanbod van hulp bij het vinden van huisvesting, het aanvragen van een visum of verblijfsvergunning of het aanvragen van een studiebeurs. Houd bij deze aanvragen rekening met de deadlines.
Nadat we je toelatingsverzoek en (eventuele) administratiekosten hebben ontvangen, controleert het Admission Office of alle vereiste documenten zijn bijgevoegd. Admission Office laat per e-mail weten of aanvullende informatie/documenten nodig zijn. De toelatingscommissie zal vervolgens:
Besluiten of je voldoet aan de toelatingseisen van de opleiding;
Dit besluit zo snel mogelijk met je delen. Vaak gebeurt dit binnen vier tot zes weken nadat de Universiteit Leiden je toelatingsverzoek heeft ontvangen
Je wordt via e-mail op de hoogte gebracht van het besluit. Je kunt de status van je toelatingsverzoek bekijken via het online aanmeldportaal (uSis).
Er zijn drie mogelijke besluiten:
Je bent toegelaten
Je voldoet aan alle toelatingseisen.
Je bent voorwaardelijk toegelaten
Nadat je aan bepaalde eisen heb voldaan wordt je toegelaten. Deze eisen worden toegelicht in het online aanmeldportaal(uSis).
Je bent niet toegelaten
De gronden voor afwijzing worden vermeld in het online aanmeldportaal (uSis)
Als je (voorwaardelijk) bent toegelaten moet je nog een aantal acties ondernemen.
Als je (voorwaardelijk) toegelaten bent, vraagt het Admissions Office je om je deelname aan de opleiding te bevestigen via het online aanmeldportaal (uSis).
Open het scherm ‘Bevestiging’. Hier vind je drie opties:
Ja, ik wil starten met deze opleiding.
Nee, ik ga deze opleiding niet doen en ik annuleer hierbij mijn aanmelding.
Misschien later; ik wil niet dit semester/studiejaar beginnen. Ik wil graag een e-mail met instructies ontvangen.
Hoe eerder, hoe beter Maak je keuze zo snel mogelijk. Zo voorkom je dat je deadlines of belangrijke informatie over je opleiding mist.
Keuze wijzigen Je kunt je keuze nog wijzigen in uSis of doorgeven aan het masterteam van het Admissions Office.
Deadline definitieve keuze Heb je een visum of verblijfsvergunning nodig? Die kun je pas aanvragen nadat je hebt bevestigd. Bevestig je deelname dus vóór de deadline voor de aanvraag van je visum/verblijfsvergunning. Als je geen visum of verblijfsvergunning nodig hebt, is de uiterste deadline de start van je opleiding.
Part 3: Registreren als student
Als je (voorwaardelijk) bent toegelaten, dien je je nog te registreren als student aan de Universiteit Leiden. Dit doe je als volgt:
Controleer in het online aanmeldportaal (uSis) of je nog aanvullende documenten moet inleveren om te voldoen aan de toelatingseisen van de opleiding. Hoe je dit moet doen kun je vinden in het online aanmeldportaal (uSis)
Regel de betaling van het collegegeld voor de startdatum van je studie. Je ontvangt een e-mail met informatie over de verschillende betaalopties en verdere instructies.
Als je een internationale student bent, ga dan naar de Prepare your stay pagina op onze website voor praktische informatie over zaken die je voor en tijdens je verblijf kunt regelen. Denk bijvoorbeeld aan huisvesting, eventuele studiebeurzen en het aanvragen van een visum/verblijfsvergunning of verzekering.
Studenten die niet direct toelaatbaar zijn tot de MA Neerlandistiek komen mogelijk in aanmerking voor een pre-masterprogramma. Dit eenjarige pre-mastertraject heeft een omvang van 60 EC, wat neerkomt op een studielast van 40 uur per week.
Doelgroep
Het pre-mastertraject (schakelprogramma) is bedoeld voor studenten:
met een andere, maar aan de bachelor Nederlandkunde/Dutch Studies of Nederlandse taal en cultuur verwante universitaire bacheloropleiding. Succesvolle afronding van het pre-mastertraject geeft toegang tot de masteropleiding Neerlandistiek.
die een tweedegraads lerarenopleiding Nederlands aan het hbo hebben voltooid en studenten van hbo-opleidingen Journalistiek en Communicatie. Alleen studenten die hun hbo-opleiding met gemiddeld een 7,5 hebben gehaald, komen voor het pre-masterprogramma in aanmerking. Deze studenten kunnen na een afgerond pre-mastertraject worden toegelaten tot het masterprogramma Neerlandistiek.
Voor kandidaten met een verwante universitaire bacheloropleiding die kunnen aantonen relevante kennis en vaardigheden te hebben met betrekking tot een of meer onderdelen van het pre-masterprogramma, kan het pre-masterprogramma worden afgestemd op hun individuele achtergrond (eventueel resulterend in programma's kleiner dan 60 EC). Studenten dienen dit zelf te expliciteren in hun toelatingsdossier.
Aanmelding
Om in aanmerking te komen voor een pre-mastertraject dient een student zich in te schrijven voor de MA Neerlandistiek in Studielink door de reguliere aanmeldprocedure te volgen.
Lesbevoegdheid met educatieve master
Studenten die geïnteresseerd zijn in het behalen van een lesbevoegdheid wordt aangeraden om contact op te nemen met de studiecoördinator voor zij zich aanmelden. Afronding van de MA Neerlandistiek geeft namelijk geen garantie tot toelating tot de Educatieve Master. Voor deze laatste master gelden andere toelatingseisen.
Meer informatie
Meer informatie over (de samenstelling van) het pre-masterprogramma kun je vinden in de studiegids. Let op: de vakken in het tweede semester kunnen jaarlijks wijzigen.
Met vragen over het pre-mastertraject kun je je richten tot de studieadviseur van de MA Neerlandistiek. De studieadviseur kan geen vragen beantwoorden over de toelaatbaarheid van studenten. Hier buigt de toelatingscommissie zich over nadat een student zich heeft aangemeld voor de MA Neerlandistiek in Studielink.
Collegegeld
Hoeveel collegegeld je moet betalen wordt mede bepaald door je nationaliteit, de opleiding die je wilt volgen en je studieachtergrond.
Het collegegeld voor het academisch jaar 2024-2025 bedraagt:
Nederlandse, EU/EEA, Zwitserse en Surinaamse studenten: €2,530 per jaar
Niet-EU/EEA studenten: €20,900 per jaar
Tweede (Nederlandse) master: €16,300 per jaar
Het collegegeld voor het academisch jaar 2025-2026 bedraagt:
Nederlandse, EU/EEA, Zwitserse en Surinaamse studenten: €2,601 per jaar
Niet-EU/EEA studenten: €21,600 per jaar
Tweede (Nederlandse) master: €16,600 per jaar
De exacte hoogte van het collegegeld kan verschillen. Weet je niet precies welk tarief voor jou geldt? Raadpleeg dan de Collegegeldwijzer en bereken direct je collegegeld.
Meer informatie over collegegeld
Het collegegeld voor deze master bedraagt €2,530 voor het academische jaar 2024-2025 (wettelijk collegegeld).
Het collegegeld voor deze master bedraagt €2,601 voor het academische jaar 2025-2026 (wettelijk collegegeld).
Dit tarief geldt alleen als dit je eerste masteropleiding is en als je afkomstig bent uit een van de volgende landen:
Oostenrijk
Letland
België
Liechtenstein
Bulgarije
Litouwen
Kroatië
Luxemburg
Cyprus
Malta
Tsjechië
Noorwegen
Denemarken
Polen
Estland
Portugal
Finland
Roemenië
Frankrijk
Slovenië
Duitsland
Slowakije
Griekenland
Spanje
Hongarije
Suriname
IJsland
Zweden
Ierland
Zwitserland
Italië
Dit collegegeld is voor zowel voltijd als deeltijdopleidingen.
Het collegegeld voor deze master bedraagt €20,900 voor het academische jaar 2024-2025.
Het collegegeld voor deze master bedraagt €21,600 voor het academische jaar 2025-2026.
Als je niet afkomstig bent uit een EU/EEA land, Suriname of Zwitserland, betaal je in het algemeen een instellingstarief. Dit tarief geldt voor zowel voltijd- als deeltijdopleidingen.
Heb je een Nederlandse verblijfsvergunning en heb je volgens Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) recht op studiefinanciering? Dan betaal je het wettelijk collegegeldtarief. Op de website van DUOkun je zien welke verblijfsvergunningen hiervoor in aanmerking komen.
Let op! Als je via een samenwerkingsovereenkomst aan de Universiteit Leiden gaat studeren, zijn de kosten die in deze overeenkomst staan van toepassing.
Dit geldt alleen voor studenten met een EU/EEA, Zwitserse of Surinaamse nationaliteit.
Het collegegeld voor deze master bedraagt 16,300 voor het academische jaar 2024-2025 (instellingstarief) en 16,600 voor het academische jaar 2025-2026 (instellingstarief).
Als je een tweede Nederlandse masteropleiding wilt volgen moet je een instellingstarief betalen, die hoger is dan het wettelijk collegegeldtarief. Er zijn echter uitzonderingen.
Bekijk het collegegeldschema om erachter te komen hoeveel collegegeld je moet betalen.
Instellingstarief indien de premaster of schakelprogramma bestaat uit minder dan 60 studiepunten (EC)
2024-2025
2025-2026
€42,17 per EC
€43,35 per EC
Wanneer je een premaster/schakelprogramma volgt van 60 EC of meer, betaal je het wettelijke collegegeldtarief voor het betreffende collegejaar.
Studiebeurzen en leningen
De Universiteit Leiden biedt studenten uit bepaalde landen en/of die een bepaalde opleiding gaan volgen verschillende studiebeurzen aan. Ook biedt de Universiteit Leiden de Leiden University Excellence Scholarship (LExS) aan. Dit is een studieprogramma dat speciaal ontwikkeld is voor toekomstige masterstudenten die niet uit de EU/EEA komen, maar ook voor studenten (van alle nationaliteiten) die zich willen inschrijven voor een Advanced LLM masterprogramma.
Als je jonger bent dan 30 jaar en afkomstig bent uit de EU/EEA of Zwitserland, dan heb je misschien recht op een Nederlandse studielening om je collegegeld te betalen.
Je bent toegelaten! We kijken ernaar uit om je te verwelkomen als masterstudent. Op naar het leukste gedeelte: je voorbereiden op je studie. Hieronder vind je wat gouden tips om je een vliegende start te geven.
Voor Nederlandse studenten
Op de ‘Studentenwebsite’ van de Universiteit Leiden vind je allerlei informatie over de introductieweek, studie- en studentenverenigingen en andere praktische zaken. Bovendien vind je er informatie over de diverse masterprogramma’s en studieadvies.
Bekijk ook de Prospectus voor uitgebreide informatie over vakken, roosters en literatuur.
Meld je aan voor een van onze introductieprogramma’s! Dit is een van de beste manieren om je onder te dompelen in het studentenleven en om kennis te maken met de studentenstad Leiden en Den Haag.
Je studentenkaart is het bewijs dat je ingeschreven staat als student aan de Universiteit Leiden. Je vindt je digitale studentenkaart in de Universiteit Leiden-app drie dagen nadat je inschrijving definitief is. Lees hier meer over de studentenkaart.
Vraag zodra je bericht krijgt dat je inschrijving definitief is een LU-Card aan. De LU-Card gebruik je als een persoonlijke Universiteit Leiden ID-kaart. Met de LU-card kun je printen en kopiëren en de kaart geeft je toegang tot de bibliotheek en andere gebouwen van de Universiteit Leiden. Lees hier meer over het aanvragen van de LU-card.
Voor internationale studenten
Speciaal voor internationale studenten is er de ‘Prepare your stay’ pagina op onze website. Deze staat vol handige informatie over visa, huisvesting, financiële zaken en wat er allemaal komt kijken bij de overstap naar Nederland.
Studentenleven
Leiden is een echte studentenstad en heeft alles in huis om van jouw studententijd een onvergetelijke tijd te maken.
Leiden studentenstad
Al ruim 400 jaar draagt de Universiteit Leiden bij aan de unieke sfeer in Leiden. Zo barst het in de historische binnenstad van de studentenverenigingen, studentenhuizen en universiteitsgebouwen. Met zijn vele kroegen, eetcafés, restaurants, theaters en musea is er altijd wat te doen. Leiden is klein en fijn, maar tegelijkertijd een groots aanvoelende studentenstad. Door het compacte formaat fiets je vliegensvlug van je studentenkamer naar college en kom je altijd wel een bekende tegen.
Introductieweek
Twee maal per jaar, in augustus en februari, organiseert de Universiteit Leiden de Engelstalige Oriëntatie Week Leiden (OWL), waarin zowel Nederlandse als internationale studenten verwelkomd worden. De OWL is een uitstekende manier om de universiteit en de stad Leiden te leren kennen en andere studenten te ontmoeten.
Studieverenigingen
De Faculteit Geesteswetenschappen van de Universiteit Leiden heeft een aantal studieverenigingen die geleid worden door studenten en die gerelateerd zijn aan een specifieke opleiding. Studieverenigingen organiseren sociale activiteiten, zoals informele bijeenkomsten, sportevenementen en feesten, maar ook studiegerelateerde activiteiten zoals lezingen, excursies en studiereizen.
De studievereniging geassocieerd met Neerlandistiek / Dutch Studies is NNP. Je kan ze bereieken via nnpbestuur@gmail.com.
Het Humanities Master Buddy Programme
Het Humanities Master Buddy Programme is opgezet door de Faculteit Geesteswetenschappen om alle studenten die nieuw zijn aan onze universiteit te helpen snel en gemakkelijk te integreren in het universiteitsleven. Met dit programma leer je alles wat je moet weten over de universiteit, het studentenleven en de praktische kant van leven en wonen in Leiden.
Voorlichtingsactiviteiten
Kom naar onze online en on- campus events om ons beter te leren kennen!
Twee presentatoren bij de open dag
Overweeg je je in te schrijven voor deze masteropleiding, en wil je erachter komen of het voor jou de juiste keuze is? Kijk dan hieronder voor een lijst met voorlichtingsactiviteiten die we binnenkort organiseren, en schrijf je in om de Universiteit Leiden en de opleiding zelf te ervaren. Neem ook een kijkje bij de Master Talks video’s voor een opleidingsintroductie door één van onze docenten, of bekijk onze virtuele campus tours hieronder!
Master Open Dagen
Tijdens de Master Open Dagen heb je de kans om alles te weten te komen over de masteropleidingen van de Universiteit Leiden. Woon een presentatie bij over de master(s) van jouw voorkeur en stel al je vragen aan docenten, studieadviseurs, huidige studenten en alumni. Zo krijg je een goed beeld van de inhoud van jouw gewenste master, de toelatingseisen en de carrièremogelijkheden.
Op het Master Talks: opleidingsvideo’s platform vind je video’s voor iedere masteropleiding. Per opleiding is er een video waarin je een korte introductie bij de opleiding krijgt. Op het platform vind je ook de opnames van de opleidingspresentaties die zijn gemaakt tijdens de Master’s Online Open Dagen van 5 en 6 oktober.
Verken de campus
Ontdek de campus van Universiteit Leiden via onze virtuele campus tours, gefilmd met een 360-graden camera. Door de video rond te slepen, kun je zelf de omgeving bekijken. Hieronder vind je de video die is opgenomen bij de Faculteit der Geesteswetenschappen, waar de meeste van jouw colleges zullen plaatsvinden. Je kun hier ook de 360 campus tours van andere faculteiten bekijken.
360 Campus tour: de Faculteit der Geesteswetenschappen
Vanwege de gekozen cookie-instellingen kunnen we deze video hier niet tonen.
Neem contact op met de universiteit over algemene vragen
Heb je algemene vragen over studeren aan de Universiteit Leiden?
Wil je meer weten over een of meerdere opleidingen of over onze voorlichtingsactiviteiten? Neem dan contact op met de Studielijn per mail of telefoon 071 527 11 11. De Studielijn is op werkdagen bereikbaar tussen 9.00 en 17.00 uur. Je krijgt een student aan de telefoon om je vragen te beantwoorden.
Heb je vragen over je toelating en inschrijving?
Voor vragen over je toelating en inschrijving neem je contact op met het Studenteninformatiecentrum. Je kunt ze bereiken op telefoonnummer 071 527 80 11 (bereikbaar tussen 11.00 en 16.00 uur op werkdagen) of je vraag stellen in het online contactformulier.
Vraag het de studiecoördinator
Denk je er serieus over om de master Neerlandistiek / Dutch Studies in Leiden te gaan studeren? En heb je nog vragen die niet op deze site worden beantwoord? Dan kun je je vraag per mail of telefonisch stellen aan de studieadviseur.