SAILS x GTGC: opkomst van kunstmatige intelligentie en uitdagingen voor bestuur
Studenten en onderzoekers van alle faculteiten van de Universiteit Leiden woonden een lunchseminar bij om met vier experts te praten over de opkomst van AI en de uitdagingen die dit met zich meebrengt voor verschillende bestuursstructuren. Het evenement werd georganiseerd door de interdisciplinaire programma's GTGC en SAILS van de Universiteit Leiden.
In een steeds meer onderling verbonden wereld brengt de snelle vooruitgang van kunstmatige intelligentie (AI) grote uitdagingen met zich mee voor het mondiale bestuur. Hoewel AI-technologieën persoonlijke levens en samenlevingen transformeren met ongekend gemak en kansen, vormt de snelle ontwikkeling ervan ook een uitdaging voor bestaande bestuursstructuren op veel gebieden, zoals ethisch, juridisch, geopolitiek en maatschappelijk.
Panelleden:
-
Joost Batenburg is hoogleraar aan het LIACS en heeft als leerstoel Imaging and Visualization. Hij is ook verbonden aan het CWI en is programmadirecteur van het interdisciplinaire onderzoeksprogramma Society, Artificial Intelligence and Life Sciences (SAILS). Hij publiceerde meer dan 80 tijdschriftartikelen en meer dan 60 conference papers op het gebied van tomografische beeldverwerking en -reconstructie.
-
Hsini Huang is universitair docent aan het Instituut Bestuurskunde, FGGA, Universiteit Leiden, gespecialiseerd in digitalisering en beleid. Ze maakt deel uit van het The Hague Centre for Digital Governance. Daarnaast is ze universitair hoofddocent aan het departement politieke wetenschappen van de Nationale Universiteit van Taiwan en onderzoeker aan het Taiwan E-Governance (TEG) Research Center.
-
Jan Aart Scholte is hoogleraar Global Transformations and Governance Challenges aan de Universiteit Leiden. Zijn leerstoel is een gezamenlijk initiatief van het Instituut Politieke Wetenschap (Faculteit der Sociale Wetenschappen) en het Institute of Security and Global Affairs (Faculteit Governance and Global Affairs). Jan leidt het interfacultaire programma Global Transformations and Governance Challenges (GTGC). Zijn onderzoeksinteresse gaat uit naar globalisering en sociale verandering, polycentric governing, legitimiteit in global governance, wereldwijde democratie, de participerende samenleving in een globaliserende context, en internet governance.
-
Shiming Yang is universitair docent bij LIAS. Daarnaast is ze werkzaam bij het stimuleringsprogramma Global Transformations and Governance Challenges.