Logo Universiteit Leiden.

nl en

8 oktober is de Dag van de Duurzaamheid!

Naarmate de effecten van klimaatverandering en ecologische achteruitgang op onze geestelijke gezondheid ernstiger worden, moeten we allemaal ons best doen om niet alleen het milieu, maar ook ons ​​geestelijk welzijn te beschermen. Daarom hebben we op deze Dag van de Duurzaamheid in samenwerking met Health University Leiden aandacht besteed aan de relatie tussen onze geestelijke gezondheid en groen in de omgeving!

Nu, meer dan ooit tevoren, is het erg belangrijk geworden om de stress en angst die we in ons dagelijks leven tegenkomen, te beheersen. Een manier om dat te doen is door onszelf bloot te stellen aan groenere ruimtes. Onderzoek heeft consequent aangetoond dat groen een positief effect heeft op zowel ons fysieke als mentale welzijn.

Groene ruimtes hebben een positieve impact op:

  • Stress: Toegang tot de natuur blijkt de slaap te verbeteren en stress te verminderen, geluk te vergroten en negatieve emoties te verminderen, positieve sociale interacties te bevorderen en zelfs een gevoel van zin in het leven te creëren.
  • Creativiteit: in een groene omgeving zijn stimuleert verschillende aspecten van denken en cognitie, waaronder aandacht, geheugen en vooral creativiteit.
  • Slaap: Onderzoek heeft aangetoond dat blootstelling aan vervuiling het centrale zenuwstelsel kan beschadigen. Door meer tijd door te brengen in groene ruimten, wordt geluidsoverlast verminderd, die vaak slaapstoornissen veroorzaakt en onze algehele mentale en fysieke gezondheid aantast.
  • Gemeenschap: Socialiseren in de natuur kan eenzaamheid, angst en depressie verminderen. Het kan ook mensen samenbrengen in een gemeenschap. Deel uitmaken van een ondersteunende gemeenschap is goed voor de geestelijke gezondheid.

Lees voor meer informatie over de impact of de natuur op onze geestelijke gezondheid: https://www.newscientist.com/article/mg24933270-800-green-spaces-arent-just-for-nature-they-boost-our-mental -gezondheid-ook/

Hier zijn enkele tips over hoe we allemaal groene ruimtes kunnen gebruiken om onze mentale gezondheid te verbeteren:

Breng actief meer tijd door in het groen!

In plaats van binnen te studeren, kun je studeren in een ruimte midden in de natuur. De Universiteit Leiden heeft hard gewerkt aan de ontwikkeling en het onderhoud van groene ruimten die biodivers en voor iedereen toegankelijk zijn. Enkele van deze ruimtes zijn de Hortus Botanicus, het Naturalis Biodiversity Centre, het Singelpark bij de campus Geesteswetenschappen!

Leiden's Biodiversiteitsproject

Sinds kort werkt LUGO samen met de Hortus Botanicus om de gebouwen en het gebied eromheen meer biodivers te maken door gevarieerde planten- en bloemensoort te introduceren! Dit project is gestart met het gebied buiten de oude Universiteitsbibliotheek en je kunt er meer over lezen op onze projectwebsitepagina!

Biodiversity Project

Kweek een kleine tuin in je kamer

Begin met het groener maken van je leefruimte om wat positieve energie in je eigen persoonlijke ruimte te brengen door wat zaden te planten en een aantal gemakkelijk te kweken planten te vermeerderen.

Onderzoek naar de impact van de omgeving op onze psychologie

Als je geïnteresseerd bent in het bestuderen van de implicaties van de omgeving op de menselijke psyche voor je persoonlijk welzijn, of als je dieper op dit onderwerp wilt ingaan, overweeg dan om het keuzevak 'Environmental Psychology' te volgen dat wordt aangeboden door de afdeling Psychologie van de Universiteit Leiden!

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.