Internationaal recht – Tussen realisme en utopie
- Type gastles
- op school
- Taal
- Nederlands
- Lesduur
-
1 lesuur (50 min.)
- Interesse(s)
- recht, economie en bestuur
- Schoolvak
-
Maatschappijleer
Geschiedenis
Filosofie - Docent
- Otto Spijkers (Universitair docent)
Hoe relevant is het internationaal recht werkelijk? Is het een instrument van de machtigen, of juist een hoopvol middel om machtsmisbruik te begrenzen? In deze gastles onderzoeken we de rol van internationaal recht als drijvende kracht achter mondiale samenwerking en rechtvaardigheid.
Sommigen zien internationaal recht als een speeltje van de grootmachten, een systeem dat vooral door en voor een select groepje invloedrijke staten is gecreëerd. Anderen beschouwen het juist als het krachtigste middel dat de internationale gemeenschap heeft om machtsmisbruik te beteugelen en universele waarden zoals vrede en veiligheid, duurzaamheid, menselijke waardigheid, en het zelfbeschikkingsrecht van volkeren te beschermen en te bevorderen.
De docent start met een introductie tot het internationaal recht, waarbij de spanning tussen recht en macht centraal staat. Vervolgens bekijken we samen hoe deze dynamiek doorwerkt in de aanpak van de grootste mondiale vraagstukken van vandaag de dag, zoals gewapende conflicten, terrorisme, klimaatverandering en de inperking van individuele vrijheden. Ook kijken we naar de rol die wij als wereldburgers kunnen spelen in het versterken van een rechtvaardige wereldorde.