Universiteit Leiden

nl en

Verkiezingen bij FGW

​De medezeggenschap aan de Universiteit Leiden biedt studenten en medewerkers de mogelijkheid om invloed uit te oefenen op het universitaire beleid en de besluitvorming.

Als student of medewerker kan je je verkiesbaar stellen voor twee medezeggenschapsorganen: de Faculteitsraad Geesteswetenschappen en de Universiteitsraad. In beide gevallen vertegenwoordig je de belangen van studenten en medewerkers en denk je mee over het gevoerde beleid. Overweeg je om je verkiesbaar te stellen voor de Universiteitsraad of de Faculteitsraad van de Faculteit Geesteswetenschappen? De kandidaatstelling voor de verkiezingen van 2025 vindt plaats op 8 en 9 april. Voor studenten geldt een zittingstermijn van één jaar, voor medewerkers twee jaar. Een termijn loopt van 1 september tot en met 31 augustus, gelijk aan de duur van een studiejaar.

Niveaus van medezeggenschap

Universiteitsraad
De Universiteitsraad is het centrale medezeggenschapsorgaan van de universiteit en bestaat uit zowel studenten als medewerkers. De raad heeft diverse taken en bevoegdheden, waaronder het adviseren over en instemmen met belangrijke beleidsvoorstellen van het College van Bestuur. Daarnaast bewaakt de raad de kwaliteit van het onderwijs en onderzoek in het algemeen.

Faculteitsraad Geesteswetenschappen
Binnen de Faculteit Geesteswetenschappen is de Faculteitsraad actief. Deze raad vertegenwoordigt studenten en medewerkers binnen de faculteit en houdt zich bezig met besluitvorming rondom facultair beleid, onderwijs en onderzoek. De studentgeleding binnen deze raad behartigt specifiek de belangen van de studenten en zorgt ervoor dat hun stem wordt gehoord in besluitvormingsprocessen.

Kandidaatstelling

Studenten
Voor beide raden geldt dat studenten uitsluitend via het partijenstelsel kandidaat kunnen zijn. Dat betekent dat je je alleen verkiesbaar kunt stellen door je aan te sluiten bij een bestaande studentenpartij die aan de verkiezingen deelneemt, of door een nieuwe partij op te richten. Je kan dus niet zelfstandig of op persoonlijke titel meedoen.

Wil je je kandidaat stellen, dan neem je contact op met een van de studentenpartijen die actief zijn binnen de raad waarvoor je belangstelling hebt. Zij bepalen zelf hoe ze hun kandidaten selecteren en in welke volgorde ze de kieslijsten opstellen. De partijen zorgen ook voor het indienen van de vereiste documenten bij het stembureau. Je hoeft dit als kandidaat dus niet zelf te regelen, maar je moet wel beschikbaar zijn op het moment van kandidaatstelling. In 2025 is dat op 8 en 9 april. 

Medewerkers
Als medewerker is de zittingstermijn twee jaar. In 2025 zijn er géén verkiezingen voor de personeelsgeleding van de Universiteitsraad, omdat deze in 2024 zijn geweest. In 2026 zijn er nieuwe verkiezingen voor medewerkers. Je doet dan mee via het partijenstelsel.

Voor de Faculteitsraad ligt dat anders. Deze verkiezingen vinden dit jaar plaats. Medewerkers doen daar op persoonlijke titel mee aan de verkiezingen. Je stelt je dus zelfstandig kandidaat, zonder tussenkomst van een partij of lijst. Je levert zelf een verklaring van instemming en ondersteuningsverklaringen van vijf collega's in. Zijn er net zoveel of minder kandidaten dan zetels, dan worden de kandidaten automatisch benoemd.

To think freely is great, but to think together is better

Bij ons leer je de wereld kennen

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.